Şu an tarayıcınız Javascript kullanımını engelliyor ya da desteklemiyor.

Sitemizi verimli gezebilmeniz için tarayıcınızın Javascript özelliğini açmanız gerekmektedir.
AjandaKarar Okuma TakvimiHaber BülteniKarar Eklenme TakvimiBunları Biliyor musunuz?Gün Gün En Çok OkunanlarEn Çok Okunan 100 KararArama
Aşırı düşük açıklama kapsamında isteklice sunulan proforma fatura, tebliğdeki eski düzenlemeye göre hazırlanmış olmasına rağmen, açıklama kapsamında sunulan maliyet-satış tespit tutanağındaki metin tebliğdeki düzenlemeye uygun olursa açıklama uygun olarak kabul edilebilir mi? 0
Yazdır E-posta

     Bu karar, mevzuat değişikliği nedeniyle geçerliğini yitirmiştir.
     Güncel kararlar için tıklayınız..
 

KAMU İHALE KURUL KARARI

Toplantı No : 2016/019

Gündem No : 58

Karar Tarihi : 16.03.2016

Karar No : 2016/UH.II-814

Şikayetçi :

Dnz Grup Temizlik Hizmetleri İnşaat Taahhüt Otomotiv Medikal Hazır Yemek Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi.

İhaleyi Yapan Daire:

Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu Genel Müdürlüğü Erzurum Müdürlüğü

Başvuru Tarih ve Sayısı:

22.02.2016 / 10922

Başvuruya Konu İhale:

2015/153211 İhale Kayıt Numaralı "Trt Erzurum Müdürlüğü Hizmet Binası Ve Müştemilatına Malzemeli Temizlik Hizmeti Alımı" İhalesi

Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:



Karar:

TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER:

Başkan: Mahmut GÜRSES

Üyeler: II. Başkan Kazım ÖZKAN, Ahmet ÖZBAKIR, Mehmet Zeki ADLI, Hasan KOCAGÖZ, Hamdi GÜLEÇ, Dr. Mehmet AKSOY

BAŞVURU SAHİBİ:

DNZ Grup Temizlik Hizmetleri İnş. Taah. Oto. Medikal Hazır Yemek San. ve Tic. Ltd. Şti.,

Talatpaşa Bulvarı Meydan Mah. No: 113/42 Cebeci Çankaya/ANKARA

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu Erzurum Müdürlüğü,

Kösk Mahallesı Palandöken Hastane Kavsagı 5 25070 Palandöken/ERZURUM

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2015/153211 İhale Kayıt Numaralı “TRT Erzurum Müdürlüğü Hizmet Binası ve Müştemilatına Malzemeli Temizlik Hizmeti Alımı” ihalesi

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu Erzurum Müdürlüğü tarafından 01.12.2015 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “TRT Erzurum Müdürlüğü Hizmet Binası ve Müştemilatına Malzemeli Temizlik Hizmeti Alımı” ihalesine ilişkin olarak DNZ Grup Temizlik Hizmetleri İnş. Taah. Oto. Medikal Hazır Yemek San. ve Tic. Ltd. Şti.nin 02.02.2016 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusu hakkında idare tarafından süresi içinde karar alınmaması üzerine, başvuru sahibince 22.02.2016 tarih ve 10922 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 22.02.2016 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

Başvuruya ilişkin olarak 2016/489 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,

1) İhale üzerinde bırakılan isteklinin, ihale dokümanında istenilen 37 kalem malzemeye özelliklede 35’inci kalemdeki koku makinasına ilişkin sunmuş olduğu açıklamanın Kamu İhale Genel Tebliği'nin 79.2'nci maddesine uygun olmadığı,

2) Şişman Amca Taşımacılık Öz. Güv. Eğit. Ltd. Şti.nin sunmuş olduğu iş deneyim belgesinin iş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili olmayan kurum veya kuruluşlarca düzenlendiği, söz konusu belgenin bu haliyle geçersiz olduğu, ayrıca anılan isteklinin ihale dokümanında istenilen 37 kalem malzemeye özelliklede 35’ici kalemdeki koku makinasına ilişkin sunmuş olduğu açıklamanın da Kamu İhale Genel Tebliği'nin 79.2'nci maddesine uygun olmadığı, dolayısıyla anılan isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

A) Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

1) Başvuru sahibinin 1’inci iddiasına ilişkin olarak:

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 38’inci maddesinde “İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.

İhale komisyonu;

a) İmalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması,

b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü,

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.

Kurum, ihale konusu işin türü, niteliği ve yaklaşık maliyeti ile ihale edilme usulüne göre aşırı düşük tekliflerin tespiti, değerlendirilmesi ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi amacıyla sınır değerler ve sorgulama kriterleri belirlemeye, ihalenin bu maddede öngörülen açıklama istenilmeksizin sonuçlandırılabilmesine, ayrıca yaklaşık maliyeti 8 inci maddede öngörülen eşik değerlerin yarısına kadar olan hizmet alımları ile yapım işleri ihalelerinde sınır değerin altında olan tekliflerin bu maddede öngörülen açıklama istenilmeksizin reddedilmesine ilişkin düzenlemeler yapmaya yetkilidir. İhale komisyonu bu maddenin uygulanmasında Kurum tarafından yapılan düzenlemeleri esas alır.” hükmü,

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer tespiti ve aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinde “79.1. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde kar hariç yaklaşık maliyet tutarı; personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımı ihalelerinde ise yaklaşık maliyetin 1,30 sayısına bölünmesinden elde edilen tutar sınır değer olarak kabul edilir.

79.2. İhale ilanında ve dokümanında teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden açıklama isteneceği belirtilen hizmet alımı ihalelerinde, aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında aşağıdaki düzenlemelere göre işlem tesis edilmesi gerekmektedir.

79.2.1. Aşırı düşük tekliflere yönelik açıklama istenmesine ilişkin yazıda, isteklilerin yapacakları açıklamalara esas olacak önemli teklif bileşenlerinin, bütün istekliler için aynı unsurları içerecek şekilde belirtilmesi zorunludur. Aşırı düşük teklif açıklaması sunulması için isteklilere üç (3) iş gününden az olmamak üzere uygun bir süre verilir.

79.2.2. İstekliler aşırı düşük olarak tespit edilen tekliflerini aşağıdaki yöntemleri kullanarak açıklayabilirler.

79.2.2.1. Üçüncü Kişilerden Alınan Fiyat Teklifleri: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin üçüncü kişilerden fiyat teklifi alınması durumunda, öncelikli olarak fiyat teklifini veren kişiyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından ilgisine göre teklife konu mal veya hizmet için maliyet tespit tutanağı (Ek-O.5) veya satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.6) düzenlenecektir. Tutanaklar fiyat teklifinin dayanağı olarak düzenlenecek olup, meslek mensubu tarafından muhafaza edilecek ve fiyat teklifinin ekinde idareye verilmeyecektir. Ancak idare veya Kurum tarafından gerekli görülmesi halinde bu tutanaklar meslek mensubundan istenebilecektir.

Maliyet tespit tutanağı dayanak alınarak fiyat teklifi sunulabilmesi için, fiyat teklifinin mamul/mala ilişkin olması halinde mamul/malın birim fiyatının, tutanakta tespit edilen ağırlıklı ortalama birim maliyetin altında olmaması; fiyat teklifinin hizmete ilişkin olması halinde ise bu hizmetin birim fiyatının, tutanakta tespit edilen toplam birim maliyetin altında olmaması, bu tespitin (Ek-O.5) formunda yapılması, fiyat teklifi üzerine meslek mensubu tarafından “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan (.../.../...) tarih ve (…) sayılı maliyet tespit tutanağındaki ortalama/toplam birim maliyet tutarının altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

Satış tutarı tespit tutanağı dayanak alınarak fiyat teklifi sunulabilmesi için teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakta tespit edilen ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmaması, bu tespitin (Ek-O.6) formunda yapılması, fiyat teklifi üzerine meslek mensubu tarafından “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan (.../.../...) tarih ve (…) sayılı satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

Üçüncü kişilerden alınan fiyat tekliflerinin teklife konu alanda faaliyet gösterenlerden alınması gerekmekte olup, bu belgelerin ihale tarihinden önce düzenlenmiş olması zorunlu değildir.

Kaşeleme işlemi 8.4 üncü maddede belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

79.3. İdarelerin aşırı düşük teklif tespit ve değerlendirilmesine ilişkin aşağıdaki düzenlemeleri de dikkate almaları gerekmektedir.

79.3.1. Teklifi aşırı düşük olarak tespit edildikten sonra yukarıdaki yöntemlere göre usulüne uygun açıklama yapan isteklilerin teklifleri geçerli kabul edilir. Hayatın olağan akışına veya ticari gereklere aykırılık gibi nedenlerle teklifler reddedilemez…” açıklaması yer almaktadır.

Teknik Şartname’nin “Temizlikte Kullanılacak Malzeme” başlıklı (G) maddesinde ihale konusu işte kullanılacak malzemelere ilişkin bilgileri içeren tablo aşağıda yer almaktadır.

SIRA NO MALZEMENİN CİNSİ-NEVİ MİKTARI ÖLÇEĞİ

1 Bahçe fiskiyesi 20 Adet

2 Hortum bağlama adaptörü 20 Adet

3 Hortum bağlama kelepçesi 20 Adet

4 Tuz (Kar- Kaya Tuzu) 1.000 Kg

5 Tırmık (Açılabilir olacak) 20 Adet

6 Çalı süpürge

ü Çalı süpürgesi Çöpçülerin kullandığı tipte çalı süpürgesi olmalıdır

ü Kolay dağılmayacak şekilde bağlanmış olmalıdır.

ü Gürgen saplı olmalıdır. 60 Adet

7 Oto yıkama süpürgesi (plastik takozlu ve saplı) 60 Adet

8 Taban Süpürge 100 Adet

9 Yerçek saplı (Ağzı tek lastikli ve en az 70±1 cm genişliğinde olmalıdır.) 60 Adet

10 Lavabo fırçası (10 x 20 cm)

ü Lavabo fırçası gövde ve sapı sert plastik malzemeden yapılmış olmalıdır.

ü Lavabo fırçasının gövdesi oval, sapı yuvarlak olacaktır.

ü Lavabo fırçasının sap uzunluğu 20 cm’i aşmayacaktır.

ü Lavabo fırçasının kılları plastikten mamul olmalıdır.

ü Lavabo fırçası çabuk deforme olmamalı, kimyasallara karşı dirençli olmalıdır.

ü Lavabo fırçası plastik poşetlerde olmalıdır. 60 Adet

11 ü Maşrapa (Tuvalet kullanılmak üzere kolay kırılmayan sert plastik malzemeden yapılmış olmalıdır. Yaklaşık 1,5 lt’lik olmalıdır) 150 Adet

12 Cam çekçek (25 - 55 cm ) 30 Adet

13 Cam çekçek ( 10-20cm ) 30 Adet

14 Sıpatula 10 Adet

15 Püsküllü paspas aparatı takım (15 cm Aparat takılmış şekilde ) 400 Adet

16 Nemli Mob bezi (%100 polyester kumaş üzerine. %70 pamuk %30 polyester karışımlı) 300 Adet

17 Kuru mob bezi (80 cm mavi) 100 Adet

18 Mikrofiber Genel temizlik bezi (35 x 40 cm. en az 2 mm kalınlığında olacaktır.) 300 Adet

19 Kalın Çöp Poşeti (Siyah ) 100 Kg

20 Tuvalet kağıdı rulosu çift katlı (1. kalite, çift katlı. Rulo en az 20 metre uzunluğunda, 9,5 cm yaprak eninde ve yaprak boyu 12 cm olacaktır. Ürünü üreten üretici firma İSO 9001, İSO 14001 belgelerine sahip olacaktır) 15.000 Rulo

21 Sensörlü otomatik havlu kâğıdı aparatı 50 Adet

22 Havlu kağıdı sensörlü makine için (1. Kalite, tek katlı Rulo en az 190 metre uzunluğunda, 25 cm yaprak eninde olacaktır. Ürünü üreten üretici firma İSO 9001, İSO 14001 belgelerine sahip olacaktır) 6.000 Rulo

23 Sıvı el sabunu Köpük (Antibakteryel özellikte olmalıÜrünü üreten üretici firma İSO 9001, İSO 14001ve Çevre bakanlığından ÇED Raporu belgelerine sahip olacaktır. Cildi kurutmamalı, tahriş etmemeli, cildi temizlerken nemlendirmeli, yıkama sonunda oluşan kuruma ve tahrişler oluşmamalı, hoş koku bırakmalıdır. Sağlık Bakanlığının Biyosidal ürün yönetmeliğine göre imaline ve kullanılmasına müsaade edilmiş

olmalıdır. ) 3.000 Litre

24 Çok amaçlı koruyucu tablet (Hoş kokulu, çabuk erimeyen, toksik, En az 1 kg poşetler halinde olacaktır.) 5 Kg

25 Koku giderici klozetler için askılı tip (20 gram ağırlığında özel ambalajında olacaktır.) 100 Adet

26 Yağ ve kir sökücü (Bileşiminde en fazla %5 aniyonik yüzey etkin maddeler bulunmalıdır. ) 720 Litre

27 Kireç ve pas çözücü (Tüm fayans, tuvalet, armatürler ve sıhhi alanlarda güvenle kullanılabilecek hassas yüzeyler için

geliştirilmiş olacaktır.) 720 Litre

28 Ahşap yüzey temizleme maddesi 720 Litre

29 Halı şampuanı (Halı şampuanı bakterisit etkili, leke çıkarıcı özellikte olacak ve kalıntı bırakmayacaktır ) 360 Kgr.

30 Cila kir ve leke sökücü (Ahşap hariç tüm sert yüzeylerde kullanılabilir özellikte olacaktır.) 360 Kgr.

31 Çöp kovası Büyük boy (En az 5 litre kapasitesinde olacaktır. Paslanmaz çelik ) 48 Adet

32 Lastik eldiven ( 8 ve 8,5 numara olacaktır.) 500 Adet

33 İş eldiveni ( 8 ve 8,5 numara olacaktır.) 1.000 Adet

34 Lastik çizme (Uzun, PU (poliüretan) malzemeden üretilmiş olacaktır.) 40 Adet

35 Koku Makinesi (1500 m² genişliğine kadar etki alanı, Kolay koku takviyesi, 3 aya kadar koku ihtiyacını karşılayan geniş depo hacmi, enerji tasarruflu olmalı, Verimli ve çevreye zarar vermeyen, doğa dostu olmalı. Çalışma sistemi atomizer olmamalı ve sağlığa zararlı sıkıştırılmış tehlikeli gazlar ve Alkol içermemeli, Cihazda nano difüzyon teknolojisi bulunmalıdır.) 4 Adet

36 Yüzey Temizleme ( Çamaşır Suyu, Beyazlatıcı) 750 Litre

37 Koku Makinesi için Parfüm 21 LT

Şikâyete konu ihalenin malzemeli temizlik alımı işi olduğu, ihale konusu iş kapsamında 20 personel çalıştırılacağı, ayrıca 37 kalem malzeme ile ihale konusu iş kapsamında çalıştırılacak makine ve ekipmanın da yüklenici tarafından karşılanacağı anlaşılmıştır.

01.12.2015 tarihinde yapılan ihaleye 4 isteklinin katıldığı, 15.12.2015 tarihinde isteklilere kesinleşen ihale kararının gönderildiği, DNZ Grup Temizlik Hizmetleri İnş. Taah. Oto. Medikal Hazır Yemek San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından 23.12.2015 tarihinde idareye sınır değerin yanlış hesaplandığı hususunda şikâyet başvurunda bulunulduğu, bunun üzerine idarece düzeltici işlem tesis edilerek sınır değerin 1.212.613,79 TL olduğu ve isteklilerin tekliflerinin sınır değerin altında kaldığı gerekçesiyle 4 istekliden de aşırı düşük teklif açıklaması istenildiği, Avrasya Sosyal Hiz. Tem. Bilişim İnş. Taah. Oto. Gıda Tic. ve San. Ltd. Şti.nin aşırı düşük teklif açıklaması sunmadığından değerlendirme dışı bırakıldığı, diğer 3 isteklinin de sunmuş olduğu aşırı düşük teklif açıklamalarının uygun bulunarak 15.01.2016 tarihli ihale komisyonu kararı ile ihalenin Ahmet Beyoğlu’nun üzerinde bırakıldığı tespit edilmiştir.

İdarece 28.12.2015 tarihinde EKAP üzerinden gönderilen aşırı düşük teklif sorgulaması yazısında önemli teklif bileşeni olarak işçilik giderleri, 37 kalem sarf malzeme giderleri ile Teknik Şartname’de yer alan ve ihale konusu işin yürütülmesi aşamasında kullanılacak olan makine ve ekipman giderlerinin belirlendiği görülmüştür.

Başvuru sahibi istekli iddiasında, ihale üzerinde bırakılan isteklinin sadece 37 kalem sarf malzeme giderine yönelik yapmış olduğu açıklamanın mevzuata aykırı olduğu hususuna yer verdiğinden dolayı, başvuru sahibinin iddia ettiği kısımla sınırlı olarak yapılan inceleme ve hukuki değerlendirmeye aşağıda yer verilmiştir.

İhale üzerinde bırakılan isteklinin aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında ihale konusu işte kullanılacak 37 kalem sarf malzemeye ilişkin her bir kalemdeki malzemeyi de gösterir şekilde 3’üncü kişilerden alınan tek bir fiyat teklifinin sunulduğu, söz konusu fiyat teklifinin SMMM tarafından imzalı ve kaşeli olduğu, fiyat teklifi alınan şirketin de belgede imzasının ve kaşesinin bulunduğu, fiyat teklifinin altında ise “Birim satış tutarının, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre çıkartılan ve tarafımdan onaylanan maliyet/satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının %80’inin altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yer aldığı görülmüştür.

Ayrıca istekli tarafından fiyat teklifine ek olarak satış tutarı tespit tutanağının da aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında sunulduğu, söz konusu tutanağın fiyat teklifini kaşeleyip imzalayan aynı SMMM tarafından düzenlendiği, imzalı ve kaşeli olduğu, belgede mükellefin unvanı ile imza ve kaşesinin de bulunduğu tespit edilmiştir.

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer tespiti ve aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79.2.2.1’inci maddesinde satış tutarı tespit tutanağı dayanak alınarak fiyat teklifi sunulabilmesi için teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakta tespit edilen ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmaması, bu tespitin (Ek-O.6) formunda yapılması ve fiyat teklifi üzerine meslek mensubu tarafından “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan (.../.../...) tarih ve (…) sayılı satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması gerektiği açıklanmıştır.

İhale üzerinde bırakılan istekli tarafından aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında sunulan fiyat teklifinde, meslek mensubu tarafından üzerine yazılan ibarede fiyat teklifine dayanak teşkil eden satış tutarı tespit tutanağının tarih ve sayısının yer almadığı görülmekle birlikte aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında anılan istekli tarafından fiyat teklifi ile birlikte satış tutarı tespit tutanağının da sunulduğu,

söz konusu tutanakta ilgili mükellef ile SMMM’nin kaşe ve imzalarının bulunduğu, dolayısıyla söz konusu tutanağın fiyat teklifine dayanak teşkil ettiği göz önünde bulundurulduğunda,

fiyat teklifinde meslek mensubu tarafından üzerine yazılan ibarede satış tutarı tespit tutanağının tarih ve sayısının yer almamasının esasa etkili bir durum olmadığı anlaşılmıştır.

Diğer taraftan istekli tarafından aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında sunulan fiyat teklifinde, 37 kalem sarf malzemenin her bir kalemde yer alan malzemenin özellikleri ile miktarına ilişkin bilgilerin, Teknik Şartname’nin (g) maddesinde yer alan tablodaki malzemelerin özellikleri ve miktarı ile uyumlu olduğu, ayrıca fiyat teklifinde her bir malzemeye ait birim fiyatların, SMMM tarafından düzenlenen ve onaylanan satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının %80’inin altında olmadığı anlaşıldığından ihale üzerinde bırakılan isteklinin 37 kalem malzeme giderine yönelik yapmış olduğu açıklamasının mevzuata uygun olduğu sonucuna varılmıştır.

2) Başvuru sahibinin 2’nci iddiasına ilişkin olarak:

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Tekliflerin geçerlilik süresi” başlıklı 32’nci maddesinde “Tekliflerin geçerlilik süresi ihale dokümanında belirtilir. İdarece ihtiyaç duyulması halinde bu süre, teklif ve sözleşme koşulları değiştirilmemek ve isteklinin kabulü kaydıyla, en fazla ihale dokümanında belirtilen teklif geçerlilik süresi kadar uzatılabilir.” hükmü,

Aynı Kanun’un “Teminat mektupları” başlıklı 35’inci maddesinde “Bu Kanun kapsamında verilecek teminat mektuplarının kapsam ve şeklini tespite Kamu İhale Kurumu yetkilidir.

32 nci maddeye göre belirlenen tekliflerin geçerlilik süresinden en az otuz gün fazla süreli olmak kaydıyla, geçici teminat mektuplarında süre belirtilir. Teklif geçerlilik süresinin uzatılması halinde, geçici teminat mektuplarının süresi de aynı süre ile uzatılır. Kesin teminat mektuplarının süresi ihale konusu işin bitiş tarihi dikkate alınmak suretiyle idare tarafından belirlenir…” hükmü,

İdari Şartname’nin “Tekliflerin geçerlilik süresi” başlıklı 24’üncü maddesinde “24.1. Tekliflerin geçerlilik süresi, ihale tarihinden itibaren 90 (doksan) takvim günüdür.

24.2. İhtiyaç duyulması halinde, teklif geçerlilik süresinin en fazla yukarıda belirlenen süre kadar uzatılması istekliden talep edilebilir. İstekli, İdarenin bu talebini kabul veya reddedebilir. İdarenin teklif geçerlilik süresinin uzatılması talebini reddeden isteklinin geçici teminatı iade edilir.

24.3. Teklifinin geçerlilik süresini uzatan istekli, teklif ve sözleşme koşullarını değiştirmeden, geçici teminatını kabul ettiği yeni teklif geçerlilik süresi ile geçici teminata ilişkin hükümlere uygun hale getirir.

24.4. Bu konudaki istek ve cevaplar yazılı olacaktır.” düzenlemesi yer almaktadır.

01.12.2015 tarihinde yapılan ihaleye 4 isteklinin katıldığı, 15.12.2015 tarihinde isteklilere kesinleşen ihale kararının gönderildiği, DNZ Grup Temizlik Hizmetleri İnş. Taah. Oto. Medikal Hazır Yemek San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından 23.12.2015 tarihinde idareye sınır değerin yanlış hesaplandığı hususunda şikâyet başvurunda bulunulduğu, bunun üzerine idarece düzeltici işlem tesis edilerek sınır değerin 1.212.613,79 TL olduğu ve isteklilerin tekliflerinin sınır değerin altında kaldığı gerekçesiyle 4 istekliden de aşırı düşük teklif açıklaması istenildiği, Avrasya Sosyal Hiz. Tem. Bilişim İnş. Taah. Oto. Gıda Tic. ve San. Ltd. Şti.nin aşırı düşük teklif açıklaması sunmadığından değerlendirme dışı bırakıldığı, diğer 3 isteklinin de sunmuş olduğu aşırı düşük teklif açıklamalarının uygun bulunarak İhalenin 15.01.2016 tarihli ihale komisyon kararı ile Ahmet Beyoğlu’nun üzerinde bırakıldığı, ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak da Şişman Amca Taş. Öz. Güv. Eğ. Hay. Tem. Hiz. Tic. San. Ltd. Şti.nin belirlendiği görülmüştür.

Şikâyete konu ihalenin ihale tarihinin 01.12.2015 olduğu, söz konusu ihalede teklif geçerlilik süresinin 90 gün olduğu dikkate alındığında isteklilerin teklifleriyle bağlı kalacağı son tarihin 29.02.2016 olduğu, teklif geçerlilik süresinin bitiyor olması nedeniyle idarece 22.02.2016 tarihinde EKAP üzerinden Şişman Amca Taş. Öz. Güv. Eğ. Hay. Tem. Hiz. Tic. San. Ltd. Şti. de dâhil olmak üzere isteklilere teklif geçerlilik sürelerinin uzatılmasına ilişkin talep yazısı gönderildiği, bunun üzerine ihale üzerinde bırakılan istekli ile başvuru sahibi isteklinin teklif geçerlilik süre uzatımı talebini kabul ederek geçici teminat sürelerini uzattıkları tespit edilmiştir.

Şişman Amca Taş. Öz. Güv. Eğ. Hay. Tem. Hiz. Tic. San. Ltd. Şti.nin ise 24.02.2016 tarihli yazı ile idarenin teklif geçerlilik süre uzatımı talebini kabul etmediklerini beyan etmişlerdir. Söz konusu beyan üzerine idarece 29.02.2016 tarihli ve 97044239-934.99 E.42032 sayılı yazı ile geçici teminatın istekliye iade edildiğinin bildirildiği görülmüştür.

Yukarıda aktarılan mevzuat hükümlerinden, teklif geçerlilik süresinin en fazla İdari Şartaname’de belirlenen teklif geçerlilik süresi kadar uzatılabileceği, bir başka ifadeyle idarelerin isteklilerden teklifleriyle bağlılığını bu süre kadar uzatılmasını talep edebilecekleri, isteklilerin bu talebi kabul veya reddedebileceği, kabul etmeleri halinde teklif ve sözleşme koşullarını değiştirmeden, geçici teminatını kabul ettiği yeni teklif geçerlilik süresi ile geçici teminata ilişkin hükümlere uygun hale getirecekleri, reddeden isteklilerin ise geçici teminatının iade edileceği, teklif geçerlilik süresini uzatmayan ve geçici teminatı iade edilen isteklilerin ise artık geçerli bir teklife sahip olmadıklarından dolayı tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği anlaşılmaktadır.

Yapılan tespit ve açıklamalar sonucunda, Şişman Amca Taş. Öz. Güv. Eğ. Hay. Tem. Hiz. Tic. San. Ltd. Şti.nin teklif geçerlilik süresinin uzatılması talebini reddettiği, haliyle teklifiyle bağlı kalmayarak artık geçerli bir teklife sahip olmadığı, dolayısıyla başvuru sahibinin anılan isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği yönündeki iddiasının incelenmesinin mevcut durumda bir değişikliğe yol açmayacağı anlaşıldığından, söz konusu iddianın incelenmeksizin reddedilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.

B) İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 18’inci maddesinin ikinci fıkrası yönünden yapılan inceleme sonucunda tespit edilen aykırılıklar ve buna ilişkin inceleme ve hukuki değerlendirme aşağıda yapılmıştır.

İdarece 28.12.2015 tarihinde EKAP üzerinden gönderilen aşırı düşük teklif sorgulaması yazısında önemli teklif bileşeni olarak işçilik giderleri, 37 kalem sarf malzeme giderleri ile Teknik Şartname’de yer alan ve ihale konusu işin yürütülmesi aşamasında kullanılacak olan makine ve ekipman giderlerinin belirlendiği, ayrıca söz konusu yazıda istekliler tarafından malzeme giderlerinde yer alan 37 kalem malzemenin her biri için açıklama sunulması gerektiğinin belirtildiği görülmüştür.

Bu çerçevede DNZ Grup Temizlik Hizmetleri İnş. Taah. Oto. Medikal Hazır Yemek San. ve Tic. Ltd. Şti.nin aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında ihale konusu işte kullanılacak 37 kalem sarf malzemeye ilişkin her bir malzemeyi de gösterir şekilde 3’üncü kişilerden alınan tek bir fiyat teklifinin sunulduğu, söz konusu fiyat teklifinin SMMM tarafından imzalı ve kaşeli olduğu, fiyat teklifi alınan şirketin de belgede imzasının ve kaşesinin bulunduğu, fiyat teklifinin altında ise “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan 30.11.2015 tarih ve 204 sayılı satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının %80’inin altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yer aldığı görülmüştür.

Ayrıca anılan istekli tarafından fiyat teklifine ek olarak 30.11.2015 tarihli ve 204 sayılı satış tutarı tespit tutanağının sunulduğu, söz konusu tutanağın fiyat teklifini imzalayan ve kaşeleyen SMMM tarafından düzenlendiği, imzalı ve kaşeli olduğu, tutanakta fiyat teklifi alınan mükellefinde unvanının ve imzasının bulunduğu tespit edilmiştir.

Ancak anılan isteklinin aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında sunmuş olduğu fiyat teklifinin incelenmesi neticesinde, Teknik Şartname’nin “Temizlikte Kullanılacak Malzeme” başlıklı (G) maddesindeki tablonun 14’üncü satırında yer alan 10 adet sıpatula giderine ilişkin olarak; fiyat teklifinin 14’üncü satırında 10 adet sıpatula malzemesine yer verilmesine rağmen söz konusu malzemeye yönelik herhangi bir birim fiyatın belirlenmediği, sadece fiyat teklifinde 10 adet sıpatula için toplam tutarın 0,00 TL olarak belirlendiği, satış tutarı tespit tutanağında ise 1 adet sıpatulanın birim fiyatının meslek mensubu tarafından 0,0000001 TL olarak tespit edildiği, dolayısıyla sıpatula için fiyat teklifinde belirlenen birim fiyatın (0,00 TL), 30.11.2015 tarih ve 204 sayılı satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının (0,0000001) %80’inin altında olduğu anlaşılmıştır.

Yukarıda yer verilen tespit ve açıklamalar neticesinde DNZ Grup Temizlik Hizmetleri İnş. Taah. Oto. Medikal Hazır Yemek San. ve Tic. Ltd. Şti. teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerekmekle birlikte başvuruya konu ihalede ihale üzerinde bırakılan isteklinin değişmediği anlaşıldığından düzeltici işlem tesis edilmesine gerek bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun'un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,


Oybirliği ile karar verildi.

Mahmut GÜRSES

Başkan

Kazım ÖZKAN

II. Başkan Ahmet ÖZBAKIR

Kurul Üyesi Mehmet Zeki ADLI

Kurul Üyesi

Hasan KOCAGÖZ

Kurul Üyesi Hamdi GÜLEÇ

Kurul Üyesi Dr. Mehmet AKSOY

Kurul Üyesi

 
< Önceki   Sonraki >
[ Geri ] [ Yukarı ]

İçerik İstatistiği

KiK Kararları: 12595
 - Bu Hafta (25.03-29.03): 0
 - Geçen Hafta(18.03-24.03): 0
 - Bu Ay (Mart): 32
 - Geçen Ay (Şubat): 46
Kategori: 162
Haberler: 691

Abone İstatistiği

28 misafir ve 16 abone bağlı
Ziyaretçi Sayısı: 33.711.262
Final Bilgi Hizmetleri
256-Bit GeoTrust SSL Sertifika
Ödeme Seçenekleri
Bu Sayfayı Paylaş X

"Bilginin Kısa Yolu.."