Şu an tarayıcınız Javascript kullanımını engelliyor ya da desteklemiyor.

Sitemizi verimli gezebilmeniz için tarayıcınızın Javascript özelliğini açmanız gerekmektedir.
AjandaKarar Okuma TakvimiHaber BülteniKarar Eklenme TakvimiBunları Biliyor musunuz?Gün Gün En Çok OkunanlarEn Çok Okunan 100 KararArama
Bir hizmet işinin personel çalıştırılmasına dayalı bir ihale olarak kabul edilebilmesi için hangi şartların olması gerekmektedir? 0
Yazdır E-posta

     Bu karar, mevzuat değişikliği nedeniyle geçerliğini yitirmiştir.
     Güncel kararlar için tıklayınız..
 

KAMU İHALE KURUL KARARI

Toplantı No : 2017/059

Gündem No : 35

Karar Tarihi : 23.11.2017

Karar No : 2017/UH.I-3124

BAŞVURU SAHİBİ:

Uçan Turizm Sey. İnş. Tic. ve San. Ltd. Şti. - Uğur Turizm İnş. Pet. Tem. San. ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı,

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Karaman Belediye Başkanlığı Park ve Bahçeler Müdürlüğü,

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2017/409773 İhale Kayıt Numaralı “Park Bahçe Personel Hizmet Alımı” İhalesi

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Karaman Belediye Başkanlığı Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından 26.09.2017 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Park Bahçe Personel Hizmet Alımı” ihalesine ilişkin olarak Uçan Turizm Sey. İnş. Tic. ve San. Ltd. Şti. - Uğur Turizm İnş. Pet. Tem. San. ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı’nın 20.10.2017 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 24.10.2017 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 03.11.2017 tarih ve 60176 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 01.11.2017 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

Başvuruya ilişkin olarak 2017/2769 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, ihale komisyonunca Kamu İhale Genel Tebliği’nin 78’inci maddesine atıf yapılarak pilot ortağın iş deneyiminin tevsiki amacıyla sunulan belgelerin uygun görülmediği, ancak pilot ortak tarafından sunulan sözleşmeye konu işin personel çalıştırılmasına dayalı bir hizmet işi olduğu, personele ödenecek ücretler, işletme ve genel giderler ile firma karı üzerinden ayda iki kez kesilecek fatura mukabilinde ödeme yapılacağı, dolayısıyla sözleşmeye göre kesilen faturaların toplamının iş deneyim belge tutarı olarak değerlendirilmesi gerektiği, ayrıca İdari Şartname’nin 31’inci maddesi uyarınca iş deneyim belgesi kapsamında sunulan faturaların sözleşme kapsamında olup olmadığının teyidinin yapılabileceği iddialarına yer verilmiştir.

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “İş deneyim belgesi düzenlenemeyen hallerde iş deneyimini gösteren diğer belgeler ve bu belgelerde aranacak kriterler” başlıklı 47’nci maddesinde “(1) Gerçek kişilere veya iş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili olmayan her türlü kurum ve kuruluşa bedel içeren tek bir sözleşmeye dayalı olarak gerçekleştirilen işlerde, iş deneyim belgesi düzenlenemez. Bu durumda, bitirilen işlere ilişkin iş deneyiminin belgelendirilmesinde aşağıdaki esaslar uygulanır:

(a) Yurtdışında gerçekleştirilen işler hariç bu madde kapsamında yer alan işlerde; sözleşme ve bu sözleşmenin uygulanmasına ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanununun ilgili hükümleri çerçevesinde düzenlenen; fatura örnekleri veya bu örneklerin noter, serbest muhasebeci, yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir veya vergi dairesi onaylı suretleri veya serbest meslek makbuzu nüshaları ya da bu nüshaların noter, yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir veya vergi dairesi onaylı suretleri, personel çalıştırılan işlerde ise bu belgelere ek olarak o işe ait sözleşme kapsamında personel çalıştırıldığını gösteren Sosyal Güvenlik Kurumu internet sayfası üzerinden düzenlenmiş ve idarece teyidi yapılabilen belgeler, iş deneyimini gösteren belgelerdir. Aday veya istekli, iş deneyimini gösteren bu belgeleri başvuru veya teklifi kapsamında sunar. Bu maddede belirtilen işler için iş deneyim belgesi düzenlenmiş olsa bile, ihale komisyonunca dikkate alınamaz.

(c) Gerçek kişilere veya iş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili olmayan kurum ve kuruluşlara gerçekleştirilen işlere ilişkin iş deneyim tutarının tespitinde, diğer belgelerin de bu tutarı doğrulaması şartıyla işin sözleşmesinde yazılı bedeli aşmamak üzere fiilen yapılan iş tutarı dikkate alınır. Sözleşmede iş artışına ilişkin hüküm bulunması durumunda, ayrıca sözleşme tutarının % 10’unu aşmamak üzere tamamlanan iş tutarı da dikkate alınır.

(ç) Sözleşmenin, iş eksilişi yapılarak sona erdirilmesi durumunda, tarafların işin bu şekilde tamamlandığı hususunda anlaştığını gösterir belgenin iş deneyimini gösteren diğer belgelerle birlikte sunulması zorunludur.

(d) İş deneyimini gösteren belgelerin değerlendirilmesinde ilk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son beş yıl içinde kabulü gerçekleştirilen işlerde, iş deneyimini gösteren belge tutarı tam olarak dikkate alınır. Kabulü, ihale ve son başvuru tarihi ile ilk ilan veya davet tarihi arasında yapılmış olan işler de bu kapsamda değerlendirilir. Sözleşmede kabul tarihine ilişkin bir düzenleme bulunmuyor ise, iş deneyimini gösteren belgeler kapsamında sunulan faturalardan en son düzenlenen faturanın tarihi kabul tarihi olarak dikkate alınır.

(e) Birim fiyat üzerinden bağıtlanan ve toplam sözleşme tutarı bulunmayan süresi belirli bir sözleşmeye dayalı olarak ve sözleşme süresi içinde gerçekleştirilen işin tutarını gösteren faturalardaki tutarların toplamı, toplam sözleşme tutarı olarak kabul edilir.

(f) İş deneyimini gösteren belgelerin değerlendirilmesinde varsa fiyat farkları ile KDV hariç olarak belirlenen tutarlar dikkate alınır. İş ortaklığı tarafından gerçekleştirilen işlerde, ortakların iş ortaklığındaki hisse oranı esas alınarak iş deneyim tutarı hesaplanır…” hükümleri,

Anılan Yönetmelik’in “Değerlendirmeye ilişkin esaslar” başlıklı 48’inci maddesinde “(1) İhale konusu iş veya benzer işlerle ilgili tek sözleşmeye dayalı olarak iş deneyimini gösteren belgeler değerlendirmeye alınır. Birden çok iş deneyimini gösteren belge hiçbir şekilde toplanamaz.

(2) İş deneyimini gösteren belgelerde yer alan ancak, ihale konusu iş veya benzer iş kapsamında bulunmayan işlerin tutarları iş deneyiminde değerlendirmeye alınmaz.

(4) Birim fiyat üzerinden bağıtlanan ve toplam sözleşme tutarı bulunmayan süresi belirli bir sözleşmeye dayalı olarak gerçekleştirilen işlerde, sözleşme süresi ile sınırlı olmak üzere yapılan işin tutarı iş deneyim tutarı olarak kabul edilir…” hükümleri,

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarında teklif fiyata dahil olacak giderler” başlıklı 78’inci maddesinde “Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımları; ihale konusu işte çalıştırılacak personel sayısının ihale dokümanında belirlendiği, bu personelin çalışma saatlerinin tamamının idare için kullanıldığı ve yaklaşık maliyetinin en az % 70’lik kısmının asgari işçilik maliyeti ile varsa ayni yemek ve yol giderleri dahil işçilik giderinden oluştuğu hizmetlerdir.” açıklaması yer almaktadır.

İdari Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “…7.5. Mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler:

7.5.1. İsteklinin teknolojik ürün deneyim belgesi ya da yurt içinde veya yurt dışında kamu veya özel sektörde bedel içeren tek bir sözleşme kapsamında taahhüt edilen ihale konusu iş veya benzer işlere ilişkin olarak;

a) İlk ilan tarihinden geriye doğru son beş yıl içinde kabul işlemleri tamamlanan hizmet alımlarıyla ilgili iş deneyimini gösteren belgeleri veya

b) Devredilen işlerde devir öncesindeki veya sonrasındaki dönemde ilk sözleşme bedelinin en az % 80'inin gerçekleştirilmesi şartıyla, ilk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son beş yıl içinde kabul işlemleri tamamlanan hizmet işlerine ilişkin deneyimini gösteren belgeleri,

sunması zorunludur. İstekli tarafından teklif edilen bedelin % 30'den az olmamak üzere, ihale konusu iş veya benzer işlere ait tek sözleşmeye ilişkin iş deneyimini gösteren belgelerin veya teknolojik ürün deneyim belgesinin sunulması gerekir.

İş ortaklığında pilot ortağın, istenen iş deneyim tutarının en az % 70'ini, diğer ortakların her birinin, istenen iş deneyim tutarının en az % 10'unu sağlaması ve diğer ortak veya ortakların iş deneyim tutarı toplamının ise istenen iş deneyim tutarının % 30'undan az olmaması gerekir. Ancak, ihaleye katılan iş ortaklığının ortakları tarafından ortaklık oranları ve yapısı aynı olmak kaydıyla daha önce kurulmuş olan iş ortaklığının gerçekleştirdiği bir işten elde edilen iş deneyimini gösteren belgelerin sunulması halinde, pilot ortak ve diğer ortakların her birinin birinci cümledeki oranlara göre asgari iş deneyim tutarını sağlaması koşulu aranmaz. Konsorsiyumda ise her bir ortağın kendi kısmı için istenen iş deneyim tutarını sağlaması zorunludur.

7.6. Benzer iş olarak kabul edilecek işler aşağıda belirtilmiştir:

Kamu veya Özel Sektörde Her Türlü Personel Çalıştırmaya Dayalı Hizmet Alımları benzer iş olarak kabul edilecektir.” düzenlemesine yer verilmiştir.

10.10.2017 tarihli ihale komisyonu ara kararı ile Uçan Turizm Seyahat İnş. Tic. ve San. Ltd. Şti.- Uğur Turizm İnşaat Petrol Temizlik ve Dinlenme Tesisleri Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi İş Ortaklığı tarafından teklif dosyası kapsamında pilot ortak Uçan Turizm Seyahat İnş. Tic. ve San. Ltd. Şti.nin iş deneyiminin tevsiki amacıyla sunulan sözleşmede işin başlama ve bitiş sürelerinin 01.01.2015-31.12.2015 olarak belirtilmesine rağmen, sözleşmenin imza tarihinin 26.01.2015 olduğu ve sözleşme tarihinin işe başlama tarihinden sonra olduğu, yüklenicinin bu işe ilişkin olarak 23.01.2015 tarihinde fatura kestiği 01.01.2015-31.01.2015 tarihleri arasında çalıştırılan işçilere ait SGK belgelerinde işçilerin belli bir bölümünün 30 gün ve civarında çalıştığı, sözleşmede işin bedeli, personel sayısı, personel ücretleri, yol ve yemek parası, işin miktarı konusunda açıklayıcı bilgi bulunmadığı, sunulan toplam fatura tutarları toplamının (iş deneyim belgesi miktarı), SGK belgeleri üzerinde %4 sözleşme ve diğer giderler ilave edilip güncellenerek yapılan hesaplama sonucunda personel giderlerinin yaklaşık maliyetin (toplam sözleşme bedelinin) %70’ini karşılamadığı, sözleşmede birim fiyat veya sözleşme tutarının belirtilmediği, dolayısıyla iş deneyim belgesinin yetersiz olduğu gerekçesiyle başvuru sahibi iş ortaklığının teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığı anlaşılmıştır.

Şikâyet başvuru üzerine idarece alınan kararda da;

- Sunulan toplam fatura tutarları toplamının (iş deneyim belgesi miktarı), SGK belgeleri üzerinde %4 sözleşme ve diğer giderler ilave edilip güncellenerek yapılan hesaplama sonucunda personel giderlerinin %70’lik asgari işçilik tutarlarını karşılamadığı ve iş deneyim belgesinin benzer iş tanımına uygun olmadığı,

- Sunulan sözleşmede, çalıştırılacak personel sayısı, personel ile ilgili yemek ve yol ücretlerine ilişkin herhangi bir bilginin yer almadığı,

- Sunulan sözleşmede sözleşme tutarı ile ilgili herhangi bir bedel veya birim fiyatın bulunmadığı,

- Sözleşme kapsamındaki personelin çalışma saatlerinin tamamının idare için kullanılıp kullanılmadığının SGK belgelerine tespit edilemediği, işçilerin çalışma gün sayılarında farklılıkların bulunduğu tespitlerine yer verilmiştir.

Başvuru sahibi Uçan Turizm Seyahat İnş. Tic. ve San. Ltd. Şti.-Uğur Turizm İnş. Petrol Tem. ve Dinlenme Tesisleri Tic. ve San. Ltd. Şti. İş Ortaklığı tarafından pilot ortak Uçan Turizm Seyahat İnş. Tic. ve San. Ltd. Şti.nin iş deneyiminin tevsiki amacıyla “Paşabahçe cam ürünlerinin müteahhit işyerinde paketleme işlemlerinin yapılması” işi ile ilgili olarak Paşabahçe Cam San. ve Tic. A.Ş. ile imzalanan 26.01.2015 tarihli sözleşmenin sunulduğu, sözleşmenin ekinde faturalar ile sigortalı hizmet listelerinin bulunduğu görülmüştür.

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 47’nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi gereğince toplam sözleşme tutarı bulunmayan sözleşmelerde gerçekleştirilen işin tutarını gösteren faturalardaki tutarların toplamının, toplam sözleşme tutarı olarak kabul edilebilmesi için sözleşmenin süresi belirli olması ve birim fiyat üzerinden bağıtlanmış olması gerekmektedir.

Yapılan incelemede Uçan Turizm Seyahat İnş. Tic. ve San. Ltd. Şti.nin iş deneyiminin tevsiki amacıyla sunulan sözleşmenin tarihinin 26.01.2015, işe başlama tarihinin 01.01.2015 olduğu ve ilk faturanın 23.01.2015 tarihinde kesildiği, buna göre sözleşmenin imzalanmasından sonraki döneme ait yapılan işleri gösteren faturaların tutarları esas alınarak iş deneyim tutarının hesaplaması gerektiği anlaşılmakla beraber, söz konusu sözleşmede toplam sözleşme bedelinin ve birim fiyatın bulunmadığı görülmüştür. Bu durumda bahse konu sözleşme, birim fiyat üzerinden bağıtlanmadığından toplam fatura tutarlarının dikkate alınamayacağı, dolayısıyla Uçan Turizm Seyahat İnş. Tic. ve San. Ltd. Şti.nin iş deneyiminin tevsiki amacıyla sunulan özel sektöre gerçekleştirilen işe ait sözleşmenin kamu ihale mevzuatına uygun olmadığı anlaşılmıştır.

Ayrıca anılan sözleşmeye konu işin yüklenici personeli ile Paşabahçe ürünlerinin paketlenmesi işi olduğu, sözleşmeye ilişkin sunulan faturaların paketleme işçiliği, finisaj işçiliği, teyzinat işçiliği, yeniden ayırma işçiliği işlerine ilişkin olarak kesildiği, sunulan belgelere göre söz konusu işin personel çalıştırılan bir iş olduğu görülmektedir.

Ancak kamu ihale mevzuatında personel çalıştırılan işler ile personel çalıştırılmasına dayalı işler farklı değerlendirilmekte olup,

bir işin personel çalıştırılmasına dayalı olarak kabul edilebilmesi için ihale konusu işte çalıştırılacak personel sayısının ihale dokümanında belirlenmiş olması, bu personelin çalışma saatlerinin tamamının idare için kullanılması ve yaklaşık maliyetinin en az % 70’lik kısmının asgari işçilik maliyetinden oluşması şartları birlikte aranmaktadır.

Uçan Turizm Seyahat İnş. Tic. ve San. Ltd. Şti. tarafından sunulan sözleşmede, işte çalıştırılacak personel sayısının belirlenmediği, ayrıca işte çalışacak personelin çalışma saatlerinin tamamının idare/iş sahibi için kullanılacağına yönelik bir düzenlemenin de bulunmadığı tespit edilmiştir. Öte yandan sözleşmede toplam sözleşme bedeli ve birim fiyat bulunmadığından işçilik maliyetinin sözleşme bedeline olan oranını tespit etme imkânı da bulunmamaktadır. Bu çerçevede söz konusu işin personel çalıştırılmasına dayalı bir iş mahiyetinde olmadığı anlaşıldığından, idarece belirlenen benzer iş tanımına ve ihale konusu işe uygun olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

Yapılan tespitler doğrultusunda başvuru sahibinin pilot ortağı Uçan Turizm Seyahat İnş. Tic. ve San. Ltd. Şti.nin iş deneyiminin kamu ihale mevzuatına uygun olarak tevsik edilmediğinden, idarece başvuru sahibi iş ortaklığının teklifinin değerlendirme dışı bırakılması işleminin yerinde olduğu anlaşılmıştır.

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun'un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,


Oybirliği ile karar verildi.

 
< Önceki   Sonraki >
[ Geri ] [ Yukarı ]

İçerik İstatistiği

KiK Kararları: 12595
 - Bu Hafta (25.03-29.03): 0
 - Geçen Hafta(18.03-24.03): 0
 - Bu Ay (Mart): 32
 - Geçen Ay (Şubat): 46
Kategori: 162
Haberler: 691

Abone İstatistiği

14 misafir ve 7 abone bağlı
Ziyaretçi Sayısı: 33.710.798
Final Bilgi Hizmetleri
256-Bit GeoTrust SSL Sertifika
Ödeme Seçenekleri
Bu Sayfayı Paylaş X

"Bilginin Kısa Yolu.."