Şu an tarayıcınız Javascript kullanımını engelliyor ya da desteklemiyor.

Sitemizi verimli gezebilmeniz için tarayıcınızın Javascript özelliğini açmanız gerekmektedir.
AjandaKarar Okuma TakvimiHaber BülteniKarar Eklenme TakvimiBunları Biliyor musunuz?Gün Gün En Çok OkunanlarEn Çok Okunan 100 KararArama
Aşırı düşük açıklama kapsamında sunulan proforma fatura ile maliyet satış tespit tutanağındaki tutarlar arasında farklılık olması durumunda hangi işlem yapılmalıdır? 0
Yazdır E-posta

     Bu karar, mevzuat değişikliği nedeniyle geçerliğini yitirmiştir.
     Güncel kararlar için tıklayınız..
 

KAMU İHALE KURULU KARARI

Toplantı No : 2013/019

Gündem No : 52

Karar Tarihi : 04.03.2013

Karar No : 2013/UH.III-1236

Şikayetçi:

Erhan Nakliyat Gıda İnş. San. Ve Tic. Ltd. Şti., ZİYA GÖKALP MAH. NASIROĞLU İŞ MERKEZİ KAT:5 NO:507 BATMAN

İhaleyi yapan idare:

Antalya Sevgi Evleri Yetiştirme Yurdu Müdürlüğü, Yunus Emre Caddesi Zeytinköy ANTALYA

Başvuru tarih ve sayısı:

01.02.2013 / 4276

Başvuruya konu ihale:

2012/180245 İhale Kayıt Numaralı "Antalya Sevgi Evleri Yetiştirme Yurdu Müdürlüğü Personel Çalıştırılmasına Dayalı Temizlik Ve Kalorifer Yakma" İhalesi

Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:

Antalya Sevgi Evleri Yetiştirme Yurdu Müdürlüğütarafından 20.12.2012tarihinde açık ihale usulüile yapılan “Antalya Sevgi Evleri Yetiştirme Yurdu Müdürlüğü Personel Çalıştırılmasına Dayalı Temizlik ve Kalorifer YakmaHizmeti” ihalesine ilişkin olarak Erhan Nakliyat Gıda İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin 17.01.2013tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 21.01.2013tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 01.02.2013tarih ve 4276sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 31.01.2013tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

Başvuruya ilişkin olarak 2013/597sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

Karar:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,Antalya Sevgi Evleri Yetiştirme Yurdu Müdürlüğü tarafından “Antalya Sevgi Evleri Yetiştirme Yurdu Müdürlüğü Personel Çalıştırmasına Dayalı Temizlik ve Kalorifer Yakma Hizmeti İşi”nin ihalesinin 20.12.2012 tarihinde yapıldığı, söz konusu ihaleye ilişkin 08.01.2013 tarihinde tebliğ edilen kesinleşen ihale kararında Kösedağ Taş. İnş. Pet. Med. İth. İhr. San. Tic. Ltd. Şti.nin ekonomik açıdan en avantajlı teklif, firmalarının teklifinin ise ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif olarak belirlendiğinin bildirildiği, ihale üzerinde bırakılan isteklinin kâr hariç yaklaşık maliyetin altında teklif vermiş olması nedeniyle aşırı düşük teklif olarak belirlendiği ve aşırı düşük teklif açıklamalarının sunulmasının istenildiği, söz konusu isteklinin açıklamalarında resmi ve dini tatil günü çalışmaları için birim fiyatın 51,84 TL olarak hesaplandığı, aslında bu gider için verilmesi gereken asgari işçilik birim maliyetinin 51,85 TL olması gerektiği, isteklinin bu maliyeti hesaplarken KİK işçilik modülünden faydalandığı, söz konusu modül aracılığıyla % 23,5 oranındaki SGK işveren prim oranı hesaplanırken toplam oran dikkate alınarak sigorta primine esas kazanç üzerinden hesaplama ve yuvarlama yapıldığı, aslında oranların ayrı ayrı dikkate alınarak her aşamada yuvarlama yapılması gerektiği, yuvarlama hatasından dolayı anılan isteklinin resmi ve dini bayram çalışma birim maliyetini olması gereken birim maliyetin altında hesapladığı, söz konusu isteklinin giyim gideri için öngördüğü rakam ile idarenin istediği giyim kalemlerinin karşılanmasının mümkün olmadığı, önerilen giyim gideri ile istenilen giyim kalemlerinin karşılanmasının hayatın olağan akışına aykırı olduğu, ihale üzerinde bırakılan isteklinin giyim giderini belgelendirmek üzere sunduğu proforma faturanın ilgili SMMM tarafından imzalanıp kaşelendiğine ilişkin bir tespitin idarece yapılmadığı, eğer onaylı ise söz konusu SMMM’nin beyannameleri imzalamaya yetkili meslek mensubu olduğunu gösterir SMMM hizmet sözleşmesini sunmadığı ve teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

İhale dokümanında yapılan düzenlemelerden şikâyet konusu ihalenin Antalya Sevgi Evleri Yetiştirme Yurdu Müdürlüğünün bina, bahçe ve çevresinin temizliği, çamaşır ve bulaşıklarının yıkanması, kalorifer tesisatının işletilmesi ve kalorifer yakma hizmetinin yürütülmesi işine ilişkin olduğu, işin 01.01.2013-31.12.2013 tarihleri arasında 6 personel ile yürütüleceği, 20.12.2012 tarihinde yapılan ihalenin birim fiyat teklif alınmak suretiyle gerçekleştirildiği belirlenmiştir.

Şikâyet konusu ile ilgili olarak idareye yapılan şikâyet başvurusu üzerine idarenin cevap yazısındaihale üzerinde bırakılan Kösedağ Taş. İnş. Petrol Medikal Tem. İth. İhr. San. Tic. Ltd. Şti.nin idareye sunduğu aşırı düşük teklif açıklamaları incelendiğinde isteklinin işçilik maliyet hesaplarını gösterir KİK işçilik modülü üzerinden yaptığı işçilik hesaplamalarını, giyim maliyetini belgelendirmek üzere piyasadan temin edilen proforma faturayı, ekinde mevzuata uygun şekilde hazırlanan maliyet/satış tutarı tespit tutanağını, proforma faturayı ve maliyet/satış tutarı tespit tutanağını onaylayan SMMM’ye ilişkin faaliyet belgesi ile imza beyannamesini sunduğu, anılan isteklinin tatil günü çalışma maliyetini KİK işçilik modülü üzerinden hesapladığı ve bu kaleme ilişkin birim maliyetin 51,84 TL olarak hesaplandığı, ancak zaten isteklinin birim fiyat teklif cetvelinde bu kaleme ilişkin birim fiyatı 52,00 TL olarak teklif ettiği, dolayısıyla bu rakamın doğru yuvarlama sonucunda ulaşılan 51,85 TL bedelin üzerinde olduğu, isteklinin giyim maliyeti için 556,20 TL bedel öngördüğü, bu bedele ilişkin proforma faturanın ve ekinde maliyet/satış tutarı tespit tutanağının mevzuata uygun şekilde sunulduğunun belirlendiği ve anılan isteklinin aşırı düşük teklif açıklamalarının kabul edildiği ifade edilerek başvuru reddedilmiştir.

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Aşırı düşük teklifler”başlıklı 59’uncu maddesinde“ (1) İhale komisyonu verilen tekliflerden, diğer tekliflere veya yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.

(2) İhale komisyonu;

a) Verilen hizmet ve yapım yönteminin ekonomik olması,

b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen işin özgünlüğü,

hususlarında belgelendirilmek suretiyle yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir. İhale komisyonunca reddedilmeyen aşırı düşük teklifler, geçerli teklif olarak dikkate alınır.

(3) Aşırı düşük tekliflerin tespiti ve değerlendirilmesinde; Kamu İhale Kurumu tarafından aşırı düşük tekliflerin tespiti, değerlendirilmesi ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi amacıyla sınır değer veya sorgulama kriterleri ya da ortalamalar belirlenmiş ise ihale komisyonu bu düzenlemeyi esas alır.

(4) Aşırı düşük teklif değerlendirmesinde tekliflerin, asgari maliyet yanında sözleşme giderlerini karşılayıp karşılamadığı da dikkate alınır.”hükmü yer almaktadır.

Ayrıca bu hususa ilişkin olarak Kamu İhale Genel Tebliği’nin“Hizmet alımı ihalelerinde aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinde;“79.1.Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde, tekliflerin değerlendirilmesinde;

İhale ve sözleşmeye ilişkin damga vergileri, Kamu İhale Kurumu payı ve noter masrafları gibi sözleşme giderleri ile amortisman, kıdem tazminatı, işyeri hekimliği ücreti, oryantasyon (ihale konusu işe uyum) eğitimi gideri, yaka kartı ve bu mahiyetteki genel giderleri karşılamak üzere birim fiyat teklif cetvelinde yer alan her bir işçilik kalemindeki (yol, yemek ve giyecek dahil brüt asgari ücret veya brüt asgari ücretin yüzde (%) fazlası üzerinden ücret hesaplanan işçilik kalemi ile ulusal bayram ve genel tatil günleri ve fazla çalışma saatlerine ilişkin işçilik kalemleri) birim fiyatlar ile işçi sayısı üzerinden teklif alınması idarece uygun görülmeyen iş kalemi/kalemleri kapsamında çalıştırılacak olan her bir personelin işçilik maliyeti üzerinden % 3 oranında sözleşme giderleri ve genel giderler hesaplanacaktır.

79.2.Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde; amortisman, kıdem tazminatı, iş yeri hekimliği ücreti, oryantasyon eğitimi gideri, yaka kartı ve bu mahiyetteki giderlerin genel giderler içinde yer alacağı kabul edileceği için aşırı düşük teklif sorgulamasında bu giderler, önemli teklif bileşeni olarak belirtilmeyecek ve isteklilerden aşırı düşük teklif sorgulamasına verdikleri cevaplarda bu giderler için bir bedel öngörmeleri istenmeyecektir. Sözleşme giderleri ve genel giderler içinde değerlendirilmesi öngörülen giderler idari şartnamelerde “teklif fiyata dahil olan diğer giderler” kısmında belirtilmeyecektir.

79.3. Asgari işçilik maliyeti;

i- İhale tarihinde yürürlükte bulunan brüt asgari ücret veya idari şartnamede brüt asgari ücretin yüzde (%) fazlası olarak belirlenen ücret (ulusal bayram ve genel tatil günleri ile fazla çalışma saatlerine ilişkin ücretler dahil),

ii- İdari şartnamede öngörülen nakdi veya ayni yemek ve yol bedeli ile ayni giyim bedeli,

iii- İşveren sigorta primi tutarından oluşmaktadır.

79.4. İhale komisyonu tarafından, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihaleleri ile personel çalıştırılmasına dayalı olmamakla birlikte ihale dokümanında personel sayısının belirlendiği ve haftalık çalışma saatinin tamamının idarede kullanılacağı hizmet alımı ihalelerinde asgari işçilik maliyeti, sözleşme giderleri ve genel giderler ile varsa malzeme ve diğer maliyet kalemleri, bunlar dışında kalan hizmet alımı ihalelerinde ise ihale dokümanında belirtilen teklif fiyata dahil giderler dikkate alınmak suretiyle tekliflerin değerlendirilmesi yapılarak 4734 sayılı Kanunun 38 inci maddesi uyarınca teklifi aşırı düşük görülen isteklilerden işin niteliğine göre ihale komisyonunca belirlenen önemli teklif bileşenleri ile ilgili açıklama istenecektir. İdarelerce aşırı düşük tekliflere yönelik açıklama istenmesine ilişkin yazıda, teklifte önemli olduğu tespit edilen bileşenlerin belirtilmesi ve açıklama için isteklilere üç (3) iş gününden az olmamak üzere makul bir süre verilmesi gerekmektedir.

Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde, kar hariç yaklaşık maliyet tutarının üzerindeki teklifler aşırı düşük teklif olarak kabul edilmeyecektir.

79.4.1. İsteklilerce yapılacak aşırı düşük teklife ilişkin açıklamalar belgelere dayanmalıdır. Belgelere dayanılmaksızın yapılan açıklamalar kabul edilmeyerek söz konusu teklifler reddedilecektir.

79.4.2.3. Teklifi aşırı düşük bulunan isteklilerin, tekliflerinde önemli olduğu tespit edilen bileşenler ile ilgili olarak Kanunun 38 inci maddesi uyarınca yapacakları açıklamaya dayanak teşkil eden bilgi ve belgeleri sunmaları gerekmektedir.

İsteklilerin açıklamalarına dayanak teşkil eden bilgi ve belgeler;

a. Tedarikçi veya üreticilerden alınan proforma faturalar,

b. Fiyat teklifleri,

c. Kamu kurum ve kuruluşları tarafından sunulan mal ve hizmetlere ilişkin ilan edilmiş fiyat tarifeleri veya bunlardan alınmış fiyat teklifleri,

ç. Kamu kurum ve kuruluşları tarafından ilgili mala ilişkin ilan edilen asgari fiyatlar,

d. Perakende satış yapan zincir mağaza veya marketlerin yayımladıkları fiyat kataloglarında yer alan fiyatlar,

e. Ticaret borsalarına kayıtlı mallara ilişkin olarak 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanununun 51 inci maddesinin (c) bendi uyarınca borsa idaresi tarafından düzenlenen ilgili malın fiyatını gösteren belgeler,

f. Yaş sebze ve meyve için, Yaş Sebze ve Meyve Ticaretinin Düzenlenmesi ve Toptancı Halleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname uyarınca faaliyet gösteren toptancı hali idaresi tarafından düzenlenen ilgili malın fiyatını gösteren belgeler,

g. İsteklinin ürettiği, aldığı veya sattığı mallara ilişkin maliyet/satış tutarı tespit tutanaklarıdır.

İstekliler tekliflerine ilişkin olarak yukarıda sayılan belgelerden kendileri için uygun olanları (79.4.2.4-79.4.2.13) maddelerine göre yapacakları açıklamalar kapsamında sunacaklardır.

Yukarıda sayılan belge ve bilgilerden hiçbiri ile açıklama yapılmasının fiilen mümkün olmadığının anlaşıldığı durumlarda istekli tarafından gerekçesi belirtilmek suretiyle ilgili mevzuatına göre son 12 ay içinde düzenlenen açıklamaya elverişli diğer belge ve bilgiler kullanılarak da açıklama yapılabilir. (Örnek: Yurt dışından ithal edilen mallara ilişkin olarak gümrük giriş beyannamesi kullanılarak açıklama yapılabilir.)

79.4.2.4. Tedarikçi veya üreticilerden alınan birim fiyatları gösteren proforma fatura sunularak açıklama yapılması durumunda proforma faturadaki birim satış tutarı;

a) Maliyete dayalı açıklama yapıldığında, maliyet/satış tutarı tespit tutanağında yer alan (Ek-O.5) ağırlıklı ortalama birim maliyetin,

b) Satışlar üzerinden açıklama yapıldığında, maliyet/satış tutarı tespit tutanağında yer alan (Ek-O.5) ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin,

altında olamaz.

Maliyete dayalı açıklama yapıldığında, mükellefle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından proforma fatura üzerine; “Birim satış tutarının, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre çıkartılan ve tarafımdan onaylanan maliyet/satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim maliyet tutarının altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

Satışlar üzerinden açıklama yapıldığında, mükellefle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından proforma fatura üzerine; “Birim satış tutarının, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre çıkartılan ve tarafımdan onaylanan maliyet/satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

Kaşeleme işlemi bu Tebliğin 8.4 maddesinde belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

79.4.2.14. Proforma fatura ve fiyat tekliflerinin, proforma fatura veya fiyat teklifine konu alanda faaliyet gösterenlerden alınması gerekmekte olup bu belgelerin ihale tarihinden önce düzenlenmiş olması zorunlu değildir.

79.4.2.15. Maliyet/satış tutarı tespit tutanaklarının; 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununa göre çalışan meslek mensuplarından, mükellefle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olanlar tarafından düzenlenmesi, bütün belge ve tutanakların her sayfasının taraflar tarafından imzalanarak kaşelenmesi gerekmektedir.

(79.4.2.4.) maddesine göre düzenlenen tutanak meslek mensubu ve proforma fatura veren tedarikçi veya imalatçı tarafından, (79.4.2.5.) maddesine göre düzenlenen tutanak meslek mensubu ile istekliye fiyat teklifini veren kişi tarafından imzalanarak kaşelenecek ancak bu tutanaklar proforma fatura veya fiyat teklifi ekinde idareye verilmeyecek ve düzenleyen meslek mensubu tarafından muhafaza edilecektir.

(79.4.2.12.) maddesine göre düzenlenen tutanaklar ise meslek mensubu ile ihaleye katılan istekli tarafından imzalanarak kaşelenecek ve açıklama ekinde idareye sunulacaktır.

Meslek mensubu, proforma fatura veya fiyat teklifi üzerindeki beyanı ile O-5, O-6, O-7 nolu tutanaklardaki beyanların doğruluğundan sorumludur.

Gerekli görülmesi durumunda ihaleyi yapan idare, proforma fatura ve fiyat tekliflerine ilişkin maliyet/satış tutarı tespit tutanaklarını, incelemek üzere muhafaza eden meslek mensubundan isteyebilir.

İhale komisyonunun, gerek meslek mensubundan istenen tutanaklar gerekse istekliler tarafından açıklama kapsamında ihale komisyonuna sunulan tutanaklar üzerinde yaptığı inceleme sonucunda sunulan proforma fatura / fiyat teklifi ile bu belgeler arasında uyumsuzluk olduğunu tespit etmesi durumunda teklif reddedilerek uyumsuzluğun niteliğine göre söz konusu belgeler mükellef ve/veya isteklinin bağlı olduğu vergi dairesine gönderilir ve gerekli olması halinde Cumhuriyet Savcılığına bildirim yapılır.

İhale komisyonunca yapılan inceleme sonucunda, yukarıda belirtildiği şekilde bir uyumsuzluk olduğu tespit edilmemekle birlikte, belgelerde yer alan bilgilerin ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığınındeğerlendirilmesi durumunda isteklinin teklifi reddedilmeyecek ancak proforma fatura ve fiyat teklifleri ile maliyet/satış tutarı tespit tutanakları mükellef ve/veya isteklinin bağlı olduğu vergi dairesine gönderilecektir.

79.4.2.16. İstekliler tarafından aşırı düşük teklif sorgulaması kapsamındaki mallara ilişkin olarak proforma fatura yerine sadece alış faturası ile açıklamada bulunulması geçerli bir açıklama olarak kabul edilmeyecektir.

..

79.4.2.18. İtirazen şikâyet başvurularına ilişkin olarak Kurum tarafından yapılan incelemede gerekli görülmesi durumunda, proforma fatura ve fiyat tekliflerine ilişkin maliyet/satış tutarı tespit tutanakları, bunları muhafaza eden meslek mensubundan istenebilir. Gerek meslek mensubundan istenen tutanaklar gerekse ihaleyi yapan idare tarafından Kuruma gönderilen belgeler arasında yer alan proforma fatura ve fiyat teklif tutarları ile maliyet/satış tutarı tespit tutanağında belirtilen maliyet ve satış tutarlarının arasında uyumsuzluk olduğunun veya bu belgelerde yer alan bilgilerin ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığının değerlendirilmesi durumunda; proforma fatura ve fiyat teklifleri ile maliyet/satış tutarı tespit tutanakları mükellef ve/veya isteklinin bağlı olduğu vergi dairesine gönderilir ve gerekli olması halinde Cumhuriyet Savcılığına bildirim yapılır.

...

79.4.2.20. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde; malzeme ve diğer maliyet kalemlerine ilişkin sözleşme giderinin de % 3 oranındaki sözleşme giderleri ve genel giderler içinde yer aldığı kabul edildiğinden, malzeme ve diğer maliyet kalemleri için ayrıca sözleşme gideri hesaplanmayacaktır.

79.4.2.21. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde, % 3 oranındaki sözleşme giderleri ve genel giderler, sadece aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesine ilişkin olduğundan, bu sözleşme giderleri ve genel giderler idarece hazırlanan teklif mektubu eki cetvelde ayrı bir birim fiyat kalemi olarak öngörülmeyecektir. İhale sonuçlandırıldıktan sonra ihale üzerinde kalan isteklinin ödeyeceği ihale kararı damga vergisi, sözleşme damga vergisi ile diğer sözleşme giderleri ilgili mevzuatına göre hesaplanacaktır.

79.5. Aşırı düşük teklif sorgulaması sonucunda; (79.4.2.) maddesine uygun açıklamada bulunmayan, açıklamaları teknik şartnameye aykırı hususlar içeren veya teklif tutarı, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde asgari işçilik maliyeti ve % 3 oranındaki sözleşme giderleri ile genel giderleri, personel çalıştırılmasına dayalı olmamakla birlikte ihale dokümanında personel sayısının belirlendiği ve haftalık çalışma saatinin tamamının idarede kullanılacağı hizmet alımı ihalelerinde ise asgari işçilik maliyeti ve ilgili mevzuatı uyarınca hesaplanacak sözleşme giderlerini karşılamayan isteklilerin teklifleri gerekçeleri belirtilmek suretiyle reddedilecektir.

79.6. Aşırı düşük teklifine ilişkin olarak istenen sürede açıklama yapmasına rağmen teklifi reddedilen isteklilere, açıklamalarının yeterli görülmeme nedenlerinin kesinleşen ihale kararı ile birlikte bildirilmesi zorunludur.

79.7. Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, Kurumca ilgililerin faydalanmasına yönelik olarak hazırlanan “işçilik hesaplama modülü”ne (www.kik.gov.tr) adresinden ulaşılabilecektir.” açıklamalarına yer verilmiştir.

İhaleye ilişkin İdari Şartname’nin “Teklif fiyata dâhil olan giderler”başlıklı 25’inci maddesinde“25.1.Sözleşmenin uygulanması sırasında ilgili mevzuat gereğince yapılacak ulaşım, sigorta, vergi, resim ve harç giderleri isteklilerce teklif edilecek fiyata dâhildir.

25.2.25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.

25.3.Teklif fiyata dâhil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:

25.3.1. İşin süresi ve personel sayısı dikkate alınarak ilgili mevzuatına görehesaplanacak işçilik ücreti:

25.3.1.1
Hizmet alımı yoluyla temizlik işinde çalışan (5) kişiye ihale tarihinde yürürlükte bulunan brüt asgari ücretin %30 (Yüzde otuz)fazlası ücret ödenecektir.


Hizmet alımı yoluyla kalorifer tesisatının işletilmesi ve kalorifer yakma işinde çalışan (1) kişiye ihale tarihinde yürürlükte bulunan brüt asgari ücretin %30 (yüzde otuz) fazlası ücret ödenecektir.


25.3.1.2 Ulusal Bayram ve Genel Tatil günlerinde çalışma ücret:

Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışılacak toplam (86) gün için;
Temizlik işinde çalışan (5)kişiye çalışılan her gün için günlük ücretine ilaveten ayrıca bir günlük ücret ödenecektir.


Kalorifer tesisatının işletilmesi ve kalorifer yakma işinde (1)kişiye çalışılan her gün için günlük ücretine ilaveten ayrıca bir günlük ücret ödenecektir.

Birim fiyat teklif cetveli hesaplamasında, ulusal bayram ve genel tatil günlerinin hesaplaması günxteklif edilen birim fiyat şeklinde olacaktır.

25.3.2. Yemek, yol ve giyecek giderleri:

25.3.2.1 Yemek Giderleri
Hizmet alımı personelinin yemeği, mesaisine denk gelen öğünlerde idarece ayni olarak verilecek olup, bu gider için istekli tarafından ayrıca maliyet hesabı yapılmayacaktır.


25.3.2.2 Yol Giderleri
Hizmet alımı personeline aylık (26 gün)üzerinden bir gün için brüt 6.-TL (Altı Türk Lirası)nakdi yol ücreti ödenecek olup, ücret bordrosunda gösterilecektir.

25.3.3. Malzeme giderleri:

Giyecek Giderleri
Hizmet alımı personeline aşağıda cinsi ve miktarı yazılı olan giyecek ayni olarak verilecektir.


1-İş elbisesi yazlık 6 adet kışlık 6 adet olmak üzere toplam 12 adet
2-Ayakkabı yazlık 6 çift kışlık 6 çift olmak üzere toplam 12 çift verilecektir.
İş elbisesi ve ayakkabı kaliteli olacaktır.

25.3.4. Bu madde boş bırakılmıştır.

25.4.Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.

25.5. Kısa vadeli sigorta prim oranları belirtilecektir:3” düzenlemesi bulunmaktadır.

Söz konusu ihaleye ilişkin birim fiyat cetvelinin de,

BİRİM FİYAT TEKLİF CETVELİ

İhale kayıt numarası :2012/180245

AB

Sıra Noİş Kaleminin Adı ve Kısa AçıklamasıMiktarıTeklif Edilen Birim FiyatTutarı

Birimiİşçi sayısıAy/gün/saat

1Temizlik personeli %30 asgari ücretin fazlasıİşçixay512

2Kaloriferci %30 asgari ücretin fazlasıİşçixay112

3Ulusal bayram ve genel tatil günleriGün572

4Ulusal bayram ve genel tatil günleriGün114

TOPLAM TUTAR (K.D.V Hariç)

şeklinde olduğu belirlenmiştir.

İdari Şartname’nin yukarıda belirtilen düzenlemeleri dikkate alınarak sosyal güvenlik mevzuatı doğrultusunda yapılan hesaplama neticesinde nakdi ödenecek yol bedeli, resmi vedini bayram tatili çalışmaları dâhil, ayni verilecek giyim gideri hariç, % 3 sözleşme gideri dâhil asgari işçilik maliyeti 130.726,22 TL olarak hesaplanmıştır.

Şikâyet konusu ihalede kâr hariç yaklaşık maliyetin altında teklif vermiş olan Kösedağ Taş. İnş. Petrol Medikal Tem. İth. İhr. San. Tic. Ltd. Şti.nin aşırı düşük teklif olarak belirlendiği ve idarenin 21.12.2012 tarihli yazısı ile aşırı düşük teklif açıklamalarının sunulmasının istenildiği, anılan istekli tarafından 26.12.2012 tarihli yazı ekinde aşırı düşük teklif açıklamalarının idareye sunulduğu, sunulan açıklamaların ihale komisyonunca incelendiği ve kabul edilerek 31.12.2012 tarihli ihale komisyon kararı ile Kösedağ Taş. İnş. Petrol Medikal Tem. İth. İhr. San. Tic. Ltd. Şti.nin ekonomik açıdan en avantajlı teklif, Erhan Nakliyat Gıda İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin de ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif olarak belirlendiği tespit edilmiştir.

Kösedağ Taş. İnş. Petrol Medikal Tem. İth. İhr. San. Tic. Ltd. Şti.nin birim fiyat teklif cetvelinin aşağıdaki şekilde olduğu belirlenmiştir.

BİRİM FİYAT TEKLİF CETVELİ

İhale kayıt numarası :2012/180245

AB

Sıra Noİş Kaleminin Adı ve Kısa AçıklamasıMiktarıTeklif Edilen Birim FiyatTutarı

Birimiİşçi sayısıAy/gün/saat

1Temizlik personeli %30 asgari ücretin fazlasıİşçixay5121.763,00105.780,00

2Kaloriferci %30 asgari ücretin fazlasıİşçixay1121.763,0021.156,00

3Ulusal bayram ve genel tatil günleriGün57252,003.744,00

4Ulusal bayram ve genel tatil günleriGün11452,00728,00

TOPLAM TUTAR (K.D.V Hariç)131.408,00

Söz konusu isteklinin açıklamaları kapsamında işçilik maliyetlerini KİK işçilik modülü üzerinden hesapladığı ve açıklamaları kapsamında sunduğu görülmüştür.Anılan isteklinin resmi ve dini bayram tatil çalışma birim maliyetini 51,84 TL olarak hesapladığı belirlenmiştir. Her ne kadar birim fiyat cetvelinde görüldüğü üzere isteklinin birim fiyat cetvelinde ulusal bayram ve genel tatil günü çalışma birim maliyetini yuvarlayarak 52,00 TL teklif etmiş olması nedeniyle birim fiyat teklif cetvelinde toplam teklif etmiş olduğu rakam asgari işçilik maliyetinin üzerinde olsa da, aşırı düşük teklif açıklamalarında belirtilen teklif tutarının asgari işçilik maliyetinin altında olduğu ve açıklamaların uygun olmadığı tespit edilmiştir.

Kösedağ Taş. İnş. Petrol Medikal Tem. İth. İhr. San. Tic. Ltd. Şti.nin giyim bedeli için 556,20 TL öngördüğü, giyim bedelini belgelendirmek üzere Delta Giyim’den aldığı 25.12.2012 tarihli proformayı sunduğu, söz konusu proforma faturada yazlık ve kışlık ayakkabı birim fiyatının 30,00 TL, yazlık ve kışlık iş elbisesinin birim fiyatının 15,00 TL olarak belirtildiği, proforma faturanın SMMM Bedir Karasungur tarafından onaylandığı ve kaşelendiği, proforma faturanın üzerinde satışlar üzerinden açıklama yapılması durumunda bulunması gereken“Birim satış tutarının, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre çıkartılan ve tarafımdan onaylanan maliyet/satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmadığını beyan ederim.” ifadesinin bulunduğu görülmüştür. Proforma faturanın ekinde sunulan Maliyet/Satış Tutarı Tespit Tutanağı (EK-O5) incelendiğinde SMMM tarafından doldurulması gereken “5-Ağırlıklı Ortalama Birim Satış Tutarı” tablosunun doldurulmadığı, boş bırakıldığı, tutanağın düzenlenme tarihinin belirtilmediği, ancak tutanağın SMMM tarafından imzalandığı tespit edilmiştir.

Kamu İhale Genel Tebliği’nin yukarıda belirtilen açıklamalarında ihale komisyonunun gerek meslek mensubundan istenen tutanaklar gerekse istekliler tarafından açıklama kapsamında ihale komisyonuna sunulan tutanaklar üzerinde yaptığı inceleme sonucunda sunulan proforma fatura/ fiyat teklifi ile bu belgeler arasında uyumsuzluk olduğunu tespit etmesi durumunda söz konusu teklifi reddetmesi gerektiği belirtilmiştir.

Kösedağ Taş. İnş. Petrol Medikal Tem. İth. İhr. San. Tic. Ltd. Şti.nin giyim giderlerini belgelendirmek üzere aşırı düşük açıklamaları kapsamında sunduğu Maliyet/Satış Tutarı Tespit Tutanağının (Ek-O5) boş olarak düzenlendiği ve imzalandığı tespit edildiğinden, proforma fatura üzerinde yer alan beyanın da dayanağının kalmadığı anlaşılmış olup söz konusu isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemlegiderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, Kösedağ Taş. İnş. Petrol Medikal Tem. İth. İhr. San. Tic. Ltd. Şti.nin aşırı düşük teklif açıklamalarının kabul edilmeyerek teklifinin değerlendirme dışı bırakılması ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Açıklanan nedenlerle 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onuncu fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,


Oybirliği ile karar verildi.

Mahmut GÜRSES

Başkan

Kazım ÖZKAN

II. Başkan Ali Kemal AKKOÇ

Kurul Üyesi Erkan DEMİRTAŞ

Kurul Üyesi

Ahmet ÖZBAKIR

Kurul Üyesi Mehmet Zeki ADLI

Kurul Üyesi Hasan KOCAGÖZ

Kurul Üyesi

Hamdi GÜLEÇ

Kurul Üyesi Mehmet AKSOY

Kurul Üyesi

 
< Önceki   Sonraki >
[ Geri ] [ Yukarı ]

İçerik İstatistiği

KiK Kararları: 13100
 - Bu Hafta (30.06-01.07): 0
 - Geçen Hafta(23.06-29.06): 0
 - Bu Ay (Temmuz): 0
 - Geçen Ay (Haziran): 17
Kategori: 162
Haberler: 735

Abone İstatistiği

14 misafir ve 7 abone bağlı
Ziyaretçi Sayısı: 34.550.078
Final Bilgi Hizmetleri
256-Bit GeoTrust SSL Sertifika
Ödeme Seçenekleri
Bu Sayfayı Paylaş X

"Bilginin Kısa Yolu.."